10 Nisan 2025 17:21

EMEP'li Bayhan, Bakan Işıkhan'a: 1 milyon kamu işçisinin tayin hakkı engelleniyor

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, 2018'de 696 sayılı KHK ile taşerondan kamuya geçen ve 4/D statüsünde çalıştırılan 1 milyon işçinin tayin hakkının hâlâ tanınmadığını Meclis gündemine taşıdı.

EMEP'li Bayhan, Bakan Işıkhan'a: 1 milyon kamu işçisinin tayin hakkı engelleniyor

Fotoğraf: Emek Partisi

Ankara — Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin yıllardır gasp edilen tayin ve nakil hakkını Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

2018 yılında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron şirketlerden kamuya geçirilen yaklaşık 1 milyon işçi, 4/D statüsünde istihdam edilmeye başlanmıştı. Ancak bu geçişin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, kamu işçilerine tayin ve nakil hakkı hâlâ tanınmış değil.

Bayhan, kamu işçilerinin eş durumu, sağlık sorunları ya da çocuklarının eğitimi gibi temel ihtiyaçlar nedeniyle yer değişikliği talep ettiklerinde bile herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmadığını belirtti. Milletvekili Bayhan, “Tayin hakkı, bir hak olmaktan çıkarılmış; sendikalara muhalif olan işçilere bireysel olarak sağlanarak bir ceza-ödül mekanizmasına dönüştürülmüştür. Bu kabul edilemez bir keyfiyet ve açık bir ayrımcılıktır,” dedi.

“Aile Yılı’nda aile bütünlüğü görmezden gelinemez”

2025 yılının “Aile Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Bayhan, tayin hakkı tanınmayan kamu işçilerinin ailelerinden ayrı yaşamak zorunda bırakıldığını vurguladı.

Bayhan’ın önergesinde Bakan Işıkhan’a şu sorular yöneltildi:

  1. Memurlara tanınan eş, sağlık ve eğitim gibi mazeret tayinlerinin, 4/D’li kamu işçilerine de tanınması için bir çalışma yürütülmekte midir?
  2. Bu konuda memurlarda olduğu gibi işleyecek bir sistem kurulması planlanmakta mıdır?
  3. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun sözleşmeli personel lehine verdiği kararlar, kamu işçileri açısından da emsal kabul edilecek midir?
  4.  “Aile Yılı” kapsamında, tayin hakkı olmayan kamu işçileri için hangi somut adımlar atılacaktır?
  5. Kamu Çerçeve Protokolü’nde yer alan ancak hâlâ hayata geçirilmemiş olan “tayin hakkı” vaadi için bir düzenleme yapılacak mıdır?
  6. Güncel verilere göre, tayin hakkı olmadığı için istifa eden kamu işçisi sayısı kaçtır? Münferit tayinler hangi kıstaslara göre yapılmıştır?

Bayhan, açıklamasının sonunda “İşçiler için tayin hakkı; keyfi uygulamalara bırakılmayacak, hak temelli bir düzenlemeyle derhal hayata geçirilmelidir” dedi. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et